سوالات متداول

پاسخ : کلسیم موجود در شیر و لبنیات به ویژه پنیر و ماست قادر به جذب عناصر سنگین بوده و میتواند با فلزات سنگین مثل سرب ترکیب و باعث دفع آنها از بدن شود. متخصصین تغذیه شیر را یکی از منابع دریافت ویتامین D می دانند که به دلیل ویژگی های خاص کازئین ( پروتئین شیر ) در ایجاد پیوند با انواع ذرات فلزی در هوا ، مصرف روزانه آن می تواند مانع از جذب ذرات آلاینده به ویژه ذرات فلزی شود.مصرف شیر سبب نرم شدن مخاط تنفسی فوقانی مری و معده می شود . از سوی دیگر به دلیل وجود ترکیبات مناسب برای رشد و نمو باکتریهای مفید که عمل ادرار و مدفوع و مواد آلاینده را تنظیم می کنند ، التهابات و بیماریهای دستگاه گوارش کاهش می یابد در این زمینه مصرف کفیر ، دوغ و ماست های پروبیوتیک انتخاب بهتری هستند . متخصصین تغذیه و رژیم درمانی نیز توصیه می کنند در هوای آلوده مصرف شیر افزایش یابد زیرا شیر به دلیل دارا بودن فسفر ،کلسیم و منیزیم خنثی کننده سموم است.

پاسخ :متخصصین تغذیه در هرم استاندارد غذایی مصرف روزانه ۲ تا ۴ واحد شیر و فرآورده های آن را توصیه کرده اند که شامل شیر ، ماست و پنیر و … است .بهترین ترکیب روزانه ۲ لیوان شیر ، یک لیوان ماست و ۴۵ گرم پنیر توصیه می شود.

پاسخ :به تعداد باکتری های هوازی که در یک میلی لیتر شیر وجود دارند بار میکروبی می گویند . تعداد بار میکروبی موجود در شیرخام رابطه مستقیمی با کیفیت شیرخام دارد و به همین جهت انواع شیر براساس میزان بار یمکروبی درجه بندی و قیمت گذاری می شود. شیر با تعداد کمتر بار میکروبی از کیفیت بالاتری برخوردار است .

پاسخ :نتایج تحقیقات متخصصان غدد و متابولیسم کشور نشان می دهد که رشد قد ایرانیها در سالهای اخیر کمتر شده که این مسئله علاوه بر وراثت ناشی از تفاوت در تغذیه ، سوء تغذیه و همچنین حذف یا مصرف کم مواد لبنی می باشد.

پاسخ :چربیها می توانند منشاء گیاهی و حیوانی داشته باشند . کره و روغن حیوانی از مهمترین چربی های حیوانی و مارگارین و رغنهای نباتی دارای منشاء گیاهی می باشند.

پاسخ: بیشترین میزان جذب کلسیم برای ساخت استخوان در سنین ۸ الی ۱۸ سالگی صورت می پذیرد و بعد از ۳۰ سالگی جذب کلسیم توسط استخوان ها رون کاهشی پیدا می کند . چنانچه فرد تا سن سی سالگی میزان مناسبی از کلسیم را دریافت و ذخیره کند ، در سنین میانسالی و سالمندی دچار عارضه پوکی استخوان نمی شود.

پاسخ : ویتامینها مواد آلی با ترکیبات پیچیده ای هستند که نقش عمده ای در تندرستی و ادامه حیات بدن دارند . ویتامین ها به دو گروه محلول در چربی و آب تقسیم می شوند. ویتامین های محلول در چربی عبارتند از ویتامین های K,E,D,A و ویتامین های محلول درآب شامل گروه B (B1,B2,B3,B5,B6,B9,B12) و ویتامین C است .

پاسخ : انرژی یک گرم چربی مساوی است با ۹ کیلو کالری .
انرژی یک گرم کربو هیدرات مساوی است با ۴ کیلوکالری .
انرژی یک گرم پروتئین مساوی است با ۴ کیلو کالری .
ویتامین ها ، املاح و آب انرژی زا نیستند.

پاسخ : فرادما ترجمه فارسی ( ultra high temperature ) می باشد وبه معنای دمای خیلی زیاد است .دمای استریلیزاسیون شیر ۱۳۵ تا ۱۴۵ درجه سانتی گراد به مدت ۲ تا ۴ ثانیه است . استریلیزاسیون روشی است حرارتی که طی آن تمام میکروب های موجود در شیر از بین می رود . چنانچه در شرایط مطلوب و استریل بسته بندی شود ، قابلیت نگهداری تا ۶ ماه را در دمای محیط دارد.

پاسخ : عمل تخمیر در این فرآورده ها به وسیله مایه که همان باکتریهای مولد اسیدلاکتیک است صورت می گیرد. در اثر تکثیر این باکتریها لاکتوز شیر به اسید لاکتیک تبدیل می شود و همراه این واکنش مواد مولد عطر، طعم وگاز هم ایجاد می شود. این باکتریها قادرند شیر را با تولید اسید لخته کنند. در تولید فرآورده های تخمیری باید بهترین شرایط برای رشد باکتریهای آغازگر ( مایه های لاکتیک ) فراهم شود ، به همین دلیل باید شیر مورد استفاده قبلاًٌ تحت تأثیر سیستم حرارتی سالم مناسب شده باشد . همچنین حرارت شیر باید مناسب با رشد باکتریهای مولد تخمیر و در زمان نگهداری نیز دما به میزان لازم باشد تا عطر ، طعم وکیفیت مناسب در محصول ایجاد شود . چنانچه نکات لازم به لحاظ دما و زمان نگهداری کمتر یا بیشتر از حد لازم باشد کیفیت فرآورده نامطلوب خواهد شد.

پاسخ : بله ، تحقیقات نشان داده اند زنانی که روزانه سه وعده ماست کم چرب استفاده می کنند تا ۶۰ درصد بیشتر از سایرین سوخت و ساز بدنشان افزایش می یابد. رژیم غذایی غنی از کلسیم ، آنزیم های چربی ساز را کاهش و آنزیمهای چربی سوز را افزایش می دهد.

پاسخ : افرادی که دچار اختلالات خونی می باشند.
کسانی که پوستشان به راحتی دچار گرفتگی و کبود شدگی می گردد.
کسانی که داروهای رقیق کننده خون مصل آسپرین و یا وارفارین استفاده می کنندچراکه امگا ۳ نیز دارای خاصیت رقیق سازی خون است .
افرادی که به غذاهای دریایی حساسیت دارند.
مصرف دوز بالای امگا ۳ سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند ، بنابر این کسانی که سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است نبایستی از ن استفاده کنند.
افرادیکه فشار خون خیلی بالا وکنترل نشده دارند.